Meditatie

Wat is mediteren en waarom ?

Er bestaan vele vormen van meditatie maar voor mij is het simpelweg een manier om mijn hoofd tot rust te brengen. De meeste onder ons zorgen heel goed voor hun lichaam (gezonde voeding, lichaamsbeweging, schoonheidsproducten, etc) maar wat doen we voor ons brein en alles wat binnenin ons hoofd gebeurt ? Wanneer heb jij onlangs je hoofd geleegd? Precies! Het tijdperk waarin we leven stuwt ons voort, altijd druk druk druk, bezig blijven, altijd meer, doen doen doen! Geen wonder dat er zoveel mensen tegen een burn-out aanlopen! Gun je hoofd ook eens wat rust! Je zult er geen spijt van krijgen!

Hoe begin je eraan?

Als je begint te mediteren hou je het best kort. Begin met 2min dan 5 dan 7 dan 10 etc. Je zult merken dat het op sommige dagen best wel makkelijk gaat terwijl het op anderen momenten wat minder wil lukken. Dit is normaal! Het gaat erom gewoon te aanvaarden hoe het gaat, nu eens goed, dan weer wat minder. Ik geef je enkele tips om de tijd die je beslist te investeren in jezelf zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Zoek een moment in je dag waar je deze "me-time" makkelijk kunt inlassen. Onderzoek heeft aangetoond dat je een nieuwe gewoonte het makkelijkst aanleert als je het dagelijks op een vast tijdstip doet. Ik raad je aan om dit 's morgens te doen van zodra je wakker wordt. Zet je wekker 10 minuutjes vroeger! Je bent het waard!

2. Zoek een plaats waar je niet gestoord kan worden. Trek je niks aan van de achtergrondgeluiden. Ik zal je leren hiermee om te gaan! Als beginner is het natuurlijk makkelijker als je je in een rustige omgeving bevindt.

3. Zorg ervoor dat je comfortabel zit vooraleer je start. Sommigen voelen zich op hun gemak in kleermakerszit op de grond maar ik raad gewoon een stoel of makkelijke zetel aan. Blijf niet in je bed liggen, dit verhoogt de kans dat je terug in slaap valt! Kruis je armen en benen niet, zet je blote voeten naast elkaar op de grond, laat je handen gewoon rusten in je schoot of leg ze losjes op je bovenbenen. Hou je rug recht, weg van de leuning. Als je last hebt van je rug, mag je die ondersteunen met een kussen maar leun niet achterover.

Ziezo, je bent er klaar voor !!!

Terug