10 redenen om qi-gong te leren

1 .Het vermindert stress

Qi-gong is een manier van bewegen die je helpt je lichaam en geest te verscherpen. Dit wordt bereikt door het combineren van trage bewegingen en diepe ademhaling. Wanneer je deze oefeningen dus doet, zal dit je zowel fysiek als mentaal helpen ontspannen. Het verlaagt je stressniveau. Vanaf dit punt kun je een zekere kalmte en innerlijke vrede bereiken.

2. Het verbetert je slaapkwaliteit

De diepe ademhalingen en de kalmte die je bereikt tijdens de qi gong-oefeningen, doordat we een balans bereiken tussen onze Yin en Yang energie, kunnen een positief effect op je slaap hebben. Veel mensen geven aan makkelijker in slaap te kunnen vallen, dieper te slapen en zich meer uitgerust te voelen de volgende dag. Een goede nachtrust is het beste medicijn...

3. Het verhoogt je energieniveau

Negatieve emoties zoals stress, angst, woede en verdriet die onvoldoende worden verwerkt, veroorzaken blokkades in de meridianen (banen waar je energie doorheen loopt. Hierdoor kunnen Qi (energie) en bloed niet meer goed stromen.De langzame, vloeiende bewegingen van de qi-gong zullen de energiekanalen in je lichaam openzetten. Daardoor krijg je dus meer energie.

4. Het brengt je emoties in balans

Door qi-gong te doen, kun je je concentratievermogen en aandachtsvermogen verbeteren. Deze zijn beiden echt nodig om je emoties onder controle te houden. Door dagelijks qi-gong te beoefenen zou ook je geest helderder en vrediger moeten worden zonder dat je de hele dag op autopiloot staat.

5. Het helpt je lichaam ontgiften

Door verkeerde voeding, levensstijl en teveel stress komen er veel vervuilende stoffen in je lichaam. Je lichaam houdt dit vast met vermoeidheid en disbalans tot gevolg. Gelukkig kunnen we dit proces wel omkeren door regelmatig te ontgiften.Je huid is net zoals je darmen en je lever een orgaan dat je lichaam van gifstoffen ontdoet. Volgens de Chinese geneesleer, kan qi-gong je lichaam helpen zichzelf te ontgiften. Dat zou deels lukken doordat het je energiekanalen openzet en opkuist. In sommige oefeningen bekloppen we de buikstreek zodat de giftige stoffen gestimuleerd worden je lichaam te verlaten.Qi-gong in combinatie met gezonde voeding is dus HET recept naar een gezonder lichaam!

6. Het helpt je in verbinding te staan met het heden

De qi-gong oefeningen draaien ook om het in verbinding staan met het heden. Dit helpt je een optimistischere, blijere houding richting het leven aan te nemen. Zo zou het makkelijker moeten worden om je gelukkig te voelen.Je leert door de qi-gong oefeningen bewuster omgaan met je lichaam. Door de ademhaling en de bewegingen te coördineren, komen lichaam en geest in balans en leef je dus bewuster in het 'nu'.

7. Het voorkomt gewrichtsproblemen

Het evenwicht dat centraal staat in qi-gong helpt je om te bewegen zonder dat je gewrichten op slot schieten of geforceerd worden. De zachte strekkingen verbeteren je flexibiliteit. Ook helpt het blessures van je gewrichten te voorkomen doordat je je pezen en ligamenten versterkt. Zo geef je de beste ondersteuning aan je gewrichten.

8. Het versnelt je revalidatie

Qi-gong is een geweldige praktijk om op te pakken nadat je een verwonding hebt opgelopen of geopereerd bent. Door de aangepaste bewegingen uit te voeren en je gezonde lichaamsdelen hiervoor te gebruiken, kun je de revalidatie van je gewonde lichaamsdelen versnellen.  

9. Het verlicht migraines

Volgens de traditionele Chinese geneesleer en qi- gong, kun je een slechte gezondheid verbeteren door aan je zogenaamde energieveld te werken.Wanneer negatieve emoties zoals frustratie en boosheid blijven vastzitten in je energiesysteem, kan dit migraines veroorzaken.Ook als er zich teveel energie ophoopt in je hoofd, krijg je hoofdpijn.Door de qi-gong oefeningen te doen neem je spanningen weg en laat je vastgelopen energie terug stromen. De diepe ademhalingsoefeningen die hierbij horen zullen je helpen je innerlijke rust en balans opnieuw te vinden.

10. Het helpt met je spijsvertering

Het laatste voordeel van qi- gong dat ik wil delen betreft je spijsvertering. Deze wordt namelijk verbeterd door qi-gong te beoefenen.De bewegingsoefeningen van qi-gong kunnen de samentrekkingen van je darmen versterken. Zo wordt het verteringsproces versneld en de gasvorming geëlimineerd. Sterker nog, veel van de oefeningen zijn goed voor je lever en alvleesklier.